12/01

Snorharenvaasje in de Van Dale!

Een bosje kattengesnor

De talen van deze wereld zie ik als een rivierlandschap. Sommige stromen zijn groot en machtig, en nemen kleinere stroompjes achteloos op in hun brede waterlichaam.

Andere vertakken zich in een rustige delta. In de eindeloze wirwar van zich splitsende en samenvoegende waterwegen, waterweggetjes en watersteegjes ligt hier en daar een enkele, stilstaande poel. Het contact met alles wat stroomt voor eeuwig verbroken. Maar de rest bruist en kolkt onstuimig voort. De taal kruipt immers waar hij niet gaan kan, holt de hardste stenen uit en murmelt onophoudelijk met duizend stemmen. En stort zich hier en daar achteloos in bodemloze ravijnen. Woorden die in de vergetelheid raken. Dag lief woord! Spring nog éénmaal op in het zonlicht, en verdwijn dan voor eeuwig over de rand.

Nieuwe woorden
Maar er is ook goed nieuws: er komen steeds woorden bij. Uit regenwolken, uit bubbelende bronnetjes… Ze kukelen in de stroom. Ze buitelen, gaan kopje-onder, ploppen – als ze geluk hebben – weer omhoog als een kurk. En sommige worden daarbij zo beroemd dat ze een plekje krijgen in een heuse Hall of Fame. Bij ons is dat de Dikke Van Dale. Maar om daar terecht te komen, is nog een hele kunst.

Project Snorharenvaasje
Dus wat moet je nou als je verliefd bent op een nog ongeboren woord? Precies: reclame maken! Twitteren. Bloggen! Zorgen dat geen enkele Nederlander nog begrijpt hoe hij of zij ooit zónder dit woord heeft kunnen leven! Daarom start ik bij dezen Project Snorharenvaasje.

Mooie haren
Een snorharenvaasje is een klein vaasje om snorharen in te plaatsen. Móóie snorharen, wel te verstaan. Niet die van jou of mij, maar van de weelderig besnorde dieren om ons heen. Als kattofiel vind ik eigenlijk alleen feliene snorharen de moeite van het verzamelen waard. Groot, sterk, glanzend en sierlijk. Soms stofzuig ik er per ongeluk eentje op, en realiseer ik me één seconde te laat dat die witte of zwarte streep geen streep was, maar een heuse snorhaar. Chagrijn is dan mijn deel.
Maar ik ben grootmoedig, en snap dat mensen met konijnen, honden, cavia’s of andere snorremansen óók graag een vaasje vullen. Bovendien is dat beter voor mijn project.

Aan het werk!
Dus, lezer: koop, klei of knutsel een snorharenvaasje, verzamel voortaan vlijtig de snorharen van je walrus, kater, teckel of hamster, en vertel het je vrienden! Zet je vaasje op Facebook. Begin een internetwinkel in snorharenvaasjes (gat in de markt). Tweet, retweet en reretweet. Schrijf artikelen over de rustgevende invloed van een goedgevuld snorharenvaasje. Fotografeer de snorharenvaasjes van celebs en zet ze in de bladen. Laten we desnoods aan Jan des B. vragen of hij een kiezelkleurig snorharenvaasje ontwerpt.
Maar zorg dat het woord in de Dikke Van Dale komt!

Tags: , ,

Categorie: