28/05

Namen en logo’s

Jan van Speijk had een kort lontje.

Ik heb altijd diep medelijden met de juffen en meesters die hun leerlingetjes duidelijk moeten maken hoe je ‘kruitvat’ spelt.

Kruidvat
Ja: ‘kruitvat’. Een vat waarin buskruit werd bewaard. Kruitvaten waren nogal explosief: als er een vlammetje bij kwam, kon je maar beter wegwezen! Daarom wordt een onrustige, instabiele situatie (zoals in het Midden-Oosten) ook wel een kruitvat genoemd. Het is dus nog steeds een actueel woord, hoewel de letterlijke kruitvaten al lang van het strijdtoneel verdwenen zijn.

Google is het daar niet mee eens: hoe vaak ik ook ‘kruitvat’ intik, ik krijg steeds dezelfde (irritant blije) vraag: ‘Bedoelde u Kruidvat?’ Of ik krijg simpelweg een hele lijst Kruidvaten te zien, omdat ik blijkbaar gek of dement ben, of niet kan typen. (Het één sluit het ander overigens niet uit.) Als het aan Google lag, bestond het woord ‘kruitvat’ al lang niet meer. Het wordt nog erger als ik ‘kruitvat image’ intik. Nog nooit zóveel nare winkelpuien gezien.

Maar wat is een kruidvat dan eigenlijk? Niks. Een drogisterijketen met een flauwe woordspeling. Iemand wilde lollig zijn. En vroeger verkochten drogisterijen veel (gedroogde) kruiden. Vandaar. Je hebt vast nog nooit erg hard moeten lachen om die woordspeling. Sterker nog: je hebt vast nooit gemerkt dat het een woordspeling ís! Jammer van al die moeite.

En de juffen en meesters zijn de klos.

GroenLinks
Wat ik daarentegen een dijk van een woordspeling vind, is het logo van GroenLinks. Ik zeg alleen dit: groen is rood en links is groen. Zeg dat vijf keer achtereen, en je raakt in een milde roes.

Dat vind ik een geniale vondst. Maar ik denk dat ook die niet door héél veel mensen wordt opgemerkt. In dit geval vind ik dat jammer. De ontwerper van dit logo mag van mij een pluimpje krijgen.

Maar noem je zoiets nou een woordspeling? Ik wel. Of je nu met de letters, de typografie of de kleuren van een woord speelt, je spéélt. En dat is leuk, ook al ben je misschien de enige die lacht. Dus hop: leef je uit! En veel plezier.


Categorie: