11/06

Doe niet zo griep!

Wat bedoel je daarmee?

Als je (ziekelijk) achterdochtig bent, ben je paranoïde. Dan lijd je aan paranoia

Dan zie je in elke onschuldige voorbijganger een geheim agent, denk je dat de schoolkinderen opzettelijk jouw tuin uitkiezen om hun blikjes in te gooien, en weet je zeker dat de hele buurt over je roddelt. En als je het erg te pakken hebt, weet je ook dat ‘wij’ nooit op de maan zijn geweest, dat we vergiftigd worden door chemtrails en dat de aarde plat is. Een van de grootste boosdoeners is de NASA, hoewel niemand me ooit heeft kunnen uitleggen waarom. Wat schiet de NASA ermee op om ons dingen op de mouw te spelden? En denk je nou echt dat de Sovjets het niet als eerste hadden gemerkt als de maanlanding op aarde was gefilmd? Maar goed, daarom is paranoia dan ook een ziekte. Jij bent hier en het padje is daar.

Maar het gaat mij nu niet om de psychologische aspecten van paranoia, maar om de taalkundige. Want bijna iedereen gebruikt het woord verkeerd. Ik hoor vaak opmerkingen als: ‘Doe niet zo paranoia,’ of: ‘Hij was hartstikke paranoia!’

Nee, je bent paranoïde. En dan lijd je aan paranoia.
Je zegt toch ook niet: ‘Doe niet zo schizofrenie,’ of: ‘Hij was hartstikke griep!’
Je bent schizofreen, en dan heb je schizofrenie. Bij griep is het wat ingewikkelder. Grieperig zijn is niet hetzelfde als griep hebben. Maar bij een verkoudheid (al wordt die veroorzaakt door een heel ander virus) gaat het weer wel op: je kunt verkouden zijn, en dan heb je een verkoudheid.

Ik snap niet wat daar nou zo moeilijk aan is.
Volgens mij doet iedereen het expres fout. Om mij te pesten.

 

 


Categorie: