04/06

De rekening

Ook de muis is een zacht machientje. Maar dat maak je de kat niet wijs.

Mijn woordguls beperkt zich niet tot het Nederlands. Ik ben echt geen polyglot, maar ik scharrel graag tussen woordjes en uitdrukkingen assorti. Vaak kom ik daarbij prachtige, dichterlijke en/of filosofische pareltjes tegen. (Of liever: diamantjes. Ik heb de pest aan parels.)

Zoals die keer dat ik me in Engeland door de een of andere dungeon had geworsteld. Ik had met afgrijzen gekeken naar de roestige punten van iron maidens (als je bof had, werd het deksel met een harde klap dichtgeslagen, maar als je pech had boorden de botte punten zich langzaam in je lijf, je ogen). Ik had levensgrote poppen gezien van mensen die levend gevild werden, of doorgezaagd. Ik had… nou ja: vul zelf maar aan. Alles wat je maar zou kunnen bedenken is bedacht én uitgevoerd. Mensen zijn geroosterd, opgehangen, fijngeknepen, uiteen gerukt, verbrand, verzopen, gekraakt, verpletterd, vergiftigd, ‘vergeten’, uitgehongerd, opgevreten, onthoofd, doorboord…

Ik moest onherroepelijk denken aan het gedicht van Leo Vroman, dat begint met:

Mens is een zachte machine, 
een buigbaar zuiltje met gaatjes, 
propvol tengere draadjes 
en slangetjes die dienen 
voor niets dan tederheid 
en om warmer te zijn dan lucht. 

Een zachte machine die je op tientallen manieren kunt vernietigen. Meer niet, want de variaties zijn beperkt. Een zachte machine kan maar zóveel hebben.

Toen ik ten slotte in het museumwinkeltje belandde, stond ik wat wezenloos om me heen te kijken. Er waren grappig bedoelde mokken, spaarpotten in de vorm van doodskistjes, vrolijke koelkastmagneten en uiteraard hier en daar een komische theepot. Mijn aandacht werd getrokken door een simpel bordje, dat tussen de koopwaar stond:

All breakages must be paid for.

Het duurde even voor ik in de gaten had dat het bordje slechts een waarschuwing was voor onvoorzichtige klanten, en dat het zelf niet te koop was.
Maar ik vond het op een grimmige manier het meest veelzeggende van die hele dungeon en alles eromheen. Want wie zal díé rekening betalen?

 


Categorie: